“Wellness through deliciousness”, νέες τάσεις στα τρόφιμα

11128340_464592017032304_8988709341609685812_n

“Αργοπεθαίνει
όποιος αποφεύγει ένα πάθος,
όποιος προτιμά το μαύρο αντί του άσπρου
και τα διαλυτικά σημεία στο “ι” αντί τη δίνη της συγκίνησης
αυτήν ακριβώς που δίνει την λάμψη στα μάτια,
που μετατρέπει ένα χασμουρητό σε χαμόγελο,
που κάνει την καρδιά να κτυπά στα λάθη και στα συναισθήματα.

 

Αργοπεθαίνει
όποιος δεν “αναποδογυρίζει το τραπέζι” όταν δεν είναι ευτυχισμένος στη δουλειά του,
όποιος δεν ρισκάρει τη σιγουριά του, για την αβεβαιότητα του να τρέξεις πίσω απο ένα όνειρο,
όποιος δεν επιτρέπει στον εαυτό του, έστω για μια φορά στη ζωή του, να ξεγλιστρήσει απ’ τις πάνσοφες συμβουλές.

 

Αργοπεθαίνει
όποιος δεν ταξιδεύει,
όποιος δεν διαβάζει,
όποιος δεν ακούει μουσική,
όποιος δεν βρίσκει το μεγαλείο μέσα του”

Απόσπασμα από το ποίημα της Martha Medeiros.

Πριν από λίγες μέρες είχα την τύχη να παραβρεθώ στον πολυχώρο Root Artspace και να παρακολουθήσω μια διάλεξη του Γιόνας Άστρουπ Πέντερσεν (Jonas Astrup Pedersen). O Εκπρόσωπος του Nordic Food Lab, βρέθηκε στην Αθήνα στα πλαίσια του πρώτου Alchemist’s Flavour Festival.

Βιοποικιλότητα, βιωσιμότητα, αειφόρος ανάπτυξη και τέλος η τροφή ως κώδικας επικοινωνίας με χαρακτήρες τα διαφορετικά υλικά, τις γεύσεις, το περιβάλλον, τον πολιτισμό. Αρχές που έχουν ακουστεί ήδη από τη δεκαετία του ’60 από τους εκπρόσωπους του δομισμού, να συνδυάζονται και να εφαρμόζονται με επιτυχία στη Δανία, μια χώρα που κατάφερε μέσα σε έντεκα χρόνια, από το μηδέν να χτίσει τη γαστρονομία της και να μετατρέψει την αντίληψη της τροφής ως καύσιμο, σε τροφή ως μέσο επικοινωνίας και ευχαρίστησης.

Νέα τάση στα τρόφιμα, το wellness through deliciousness”, μια αντίληψη που κυριαρχεί πλέον μέχρι και στα προϊόντα των σουπερμάρκετ. Μια ιδέα που επικοινωνείται σε χώρες όπως η Βολιβία, μέσω της λειτουργίας εστιατορίου και της δημιουργίας σχολής μαγειρικής στηριζόμενα και τα δύο πάνω στη νέα διατροφική τάση το  “New Nordic Kitchen Manifesto”.

Προϊόντα ζύμωσης, μελετημένα να βγάζουν umami, όπως γάρο από εντόσθια από σκουμπρί. Εντομοφαγία δοσμένη όμως με πιο προσιτό τρόπο, σε παρασκευάσματα οικεία, όπως gin από εκχύλιση μυρμηγκιών του δάσους. Ξίδι από κουφοξυλιά αλλά και από άλλα άνθη και καρπούς. Τα δοκίμασα με επιφύλαξη αρχικά, με ενθουσιασμό στη συνέχεια. Η δήλωση ότι όλες οι συνταγές των προϊόντων βρίσκονται στο site του Nordic Food Lab και μπορεί όποιος επιθυμεί να τις χρησιμοποιήσει, ήταν για εμένα όμως ίσως η μεγαλύτερη καινοτομία. Γιατί η αλλαγή από την αντίληψη του “δε μοιράζομαι συνταγές και κρύβω υλικά” στην θέση του Jonas ότι “η γνώση πρέπει να μοιράζεται” είναι το σημείο που θα οδηγήσει μέσω της συνεργασίας σε καινοτομίες.

Εξάλλου όπως μας δήλωσε και ο ίδιος:

«If we get the food right, we get sustainability right».

Advertisements

One thought on ““Wellness through deliciousness”, νέες τάσεις στα τρόφιμα

  1. Eleni says:

    Ναιεεεε η γνώση ΜΟΝΟ μοιράζεται!!! από εκεί που δεν μοιράζομαι συνταγές κλπ έχουμε φτάσει δυστυχώς να έχουμε βάλει και τιμή στη γνώση μας…… καθαρό προϊόν προς πώληση έχει γίνει….. και υπάρχουν και φορές που πληρώνεις και γνώση δεν παίρνεις……..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s