Marmelo…όπως κυδώνι. Φρούτο μέσα στο βάζο!!!

22500935_1873730932657068_29375605_n

Οι μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού είναι μια πολύ παλιά εφεύρεση των γυναικών, για το πώς θα διατηρήσουν την πληθώρα των εποχικών φρούτων για πολύ καιρό. Όταν μεγαλώνεις και αρχίζεις να συνδυάζεις τις λεπτομέρειες ,παίρνουν άλλη αξία αυτά τα νοικοκυρίστικα τεχνάσματα. Βράζοντας το φρούτο κάτι περισσεύει και από τις αξίες του όταν ήταν φρέσκο.Παραμένουν τουλάχιστον οι τανίνες (χρώμα) , να δεσμεύσουν τις ελεύθερες ρίζες, να μας προφυλάσουν από τις τοξικές ουσίες.

Ζώντας στην Ελλάδα , κάθε εποχή έχει τα δικά της φρούτα κι  έχοντας άμεση επαφή με τον αγροτικό κόσμο, γνωρίζω καλά ότι  υπάρχει αφθονία  απ’ αυτά, καθώς πολλοί μπορεί να έχουν και ένα δέντρο στην αυλή τους, τα οποία συνηθίζουμε να μοιράζουμε.  Κάποιος απ΄ τους συγγενείς μπορεί να έχει μεγάλη παραγωγή π.χ. στα ροδάκινα, και σου στέλνει “πεσκέσι”  ένα ή και δύο καφάσια.  Έτσι μην προλαβαίνοντας να τα καταναλώσεις τι πιο εύκολο λοιπόν , παρέα με κάμποση ζάχαρη , να φτιάξεις το πιο υπέροχο γλυκάκι! Ένα γλυκάκι που ταιριάζει με πολλά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές παρασκευές. Είτε αυτό είναι η μαρμελάδα , είτε είναι το γλυκό του κουταλιού. Και για τα δύο χρειαζόμαστε φρούτα – πολύ ώριμα για την μαρμελάδα και ανώριμα για το γλυκό του κουταλιού. Ζάχαρη και λίγο λεμόνι .

Η ιστορία της μαρμελάδας ξεκινά από τα κυδώνια. Τα κυδώνια ταξίδεψαν στη χώρα μας από την περιοχή του Καυκάσου. Όντας εύκρατο κι εδώ το κλίμα ευδοκίμησαν. Οι αρχαίες Ελληνίδες έβραζαν τα κυδώνια με μέλι ή με πετιμέζι και έφτιαχναν έναν πολύ πηχτό πολτό το μελίμηλον. Μέλι και μήλο δηλ. εφόσον τότε περιέγραφαν  και τα κυδώνια ως μεγάλα πράσινα μήλα. Και το ταξίδι τους συνεχίζεται μέσα στη Μεσόγειο αυτή τη φορά, και φτάνει ως την Πορτογαλία, όπου το κυδώνι μεταφράζεται ως marmelo. Και εκεί ακούγεται για πρώτη φορά η λέξη μαρμελάδα, όπου αρχίζει και χρησιμοποιείται στη συνέχεια από τους Σκωτσέζους  για τη μαρμελάδα από εσπεριδοειδή. Αλλά στα γλυκά του κουταλιού νομίζω πως έχουμε την κυριότητα μιας και δεν απαντώνται σε άλλους τόπους.

Έτσι  λοιπόν αν για το γλυκό έχουμε εσπεριδοειδή πρέπει πρώτα να τα ξεπικρίσουμει και μετά να τα βράσουμε με ζάχαρη. Αν έχουμε πιο χοντρές φλούδες για γλυκό , όπως το καρπούζι ή το κολοκύθι πρώτα τις εμβαπτίζουμε στο ασβεστόνερο για να σφίξουν και να ασπρίσουν ώστε να παραμείνουν τραγανές μετά το βράσιμο. Αν είναι σαρκώδη τα φρούτα πάντα πρέπει να τα βράσουμε ,με λιγότερη ζάχαρη από το φρούτο πάντα, και πολύ γρήγορα για να μην μας οξειδωθούν και χαλάσει το γλυκό. Επομένως καταλαβαίνεται πως οι συνταγές των γλυκών του κουταλιού είναι μια κληρονομιά των γιαγιάδων και των μανάδων  μας, καθώς τα μικρά μυστικά της καθεμίας περνούν από γενιά σε γενιά συνεχίζοντας την παράδοση  κάνοντας τη ζωή μας πιο γλυκιά. Kαι φυσικά θυμόμαστε , οι περισσότεροι, τη μητέρα μας να κερνάει στους επισκέπτες με περηφάνια το επιτυχημένο της γλυκό, βύσσινο, κεράσι, καρυδάκι κι ότι άλλο βάζει ο νους σας.

Προσπαθώ να φτιάχνω μαρμελάδα , τα φρούτα που είναι εποχικά όπως είναι το κορόμηλο, το κεράσι , το βύσσινο. Και φυσικά τα αγαπημένα μου γλυκά είναι το κολοκύθι , το καρπούζι και το καρύδι.  Ότι φρούτο βάλει ο νους σας γίνεται είτε μαρμελάδα είτε γλυκό. Είναι τόσα πολλά που δεν μπορώ ν’ αποφασίσω πια συνταγή να παραθέσω. Βέβαια τώρα που είναι φθινόπωρο νομίζω πως αξίζει τον κόπο να παραθέσω  συνταγές από τα φρούτα του.

 

Μαρμελάδα ακτινίδιο

  • 1Kg ακτινίδια
  • 800gr ζάχαρη
  • 3-4 σταγόνες λεμόνι
  • Ένα στίκ βανίλιας

Καθαρίζουμε τα ακτινίδια και πολτοποιούμε. Μέσα σε μια κατσαρόλα βάζουμε τον πολτό μαζί με τη ζάχαρη και ένα φλιτζανάκι νερό. Προσθέτουμε και το στίκ της βανίλιας και βράζουμε. Όταν αρχίζει να αφρίζει αφαιρούμε με μια ξύλινη κουτάλα ,κατά προτίμηση ,τον αφρό για να μην μείνει μέσα στη μαρμελάδα μας. Ανακατεύουμε συχνά όταν αρχίσει να πήζει για να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας. Στα τελευταία 5 λεπτά βρασμού προσθέτουμε τις σταγόνες από το λεμόνι και την αδειάζουμε ζεστή σε καλά αποστειρωμένα βάζα.

 

22532001_1873849749311853_1320260474_o

Μικρά μυστικά και tips

  • Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το ανοιχτό χρώμα στο γλυκό μας βράζουμε σε δυνατή φωτιά για να δέσει γρήγορα.
  • Aποφεύγουμε το πολύ συχνό ανακάτεμα για να μην ζαχαρώνουν τα γλυκά μας και να μην σπάνε τα φρούτα μας.
  • Πάντα χρησιμοποιούμε μια ξύλινη κουτάλα για να μην ρίχνει τη θερμοκρασία στην κατσαρόλα μας.
  • Για να σταματήσουμε απότομα τον βρασμό τοποθετούμε τη ζεστή κατσαρόλα μέσα σε μια λεκάνη με κρύο νερό. Έτσι πετυχαίνουμε καλύτερο δέσιμο του σιροπιού και σταθεροποιούμε το χρώμα του , χωρίς να βράσουμε παραπάνω το φρούτο αν αυτό είναι έτοιμο.
  • Δεν πρέπει να σκεπάζουμε ποτέ την κατσαρόλα γιατί θα σκουρύνει το φρούτο και θα μας πάρει και περισσότερη ώρα ο βρασμός.
  • Αν το γλυκό μας ζαχαρώσει, δεν χάλασε και δεν το πετάμε. Ή το βράζουμε ξανά με λίγο νερό ή τοποθετούμε το βάζο μας μέσα σε χλιαρό νερό για κάμποση ώρα.
  • Το σιρόπι πρέπει να καλύπτει το γλυκό στο βάζο για να μην ζαχαρώσει.
  • Όταν ανοίγουμε το βάζο, το διατηρούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ψυγείο.
  • Όταν προσθέτουμε ξηρούς καρπούς, συνήθως αμύγδαλα, καλό θα είναι αυτοί να είναι τελείως στεγνοί για να μην μουχλιάσουν. Για το λόγο αυτό τα ψήνουμε για λίγη ώρα στο φούρνο. Περίπου για 5-6 λεπτά.

 

Οι μαρμελάδες και τα γλυκά του κουταλιού ,καθώς και η ποικιλία τους είναι πολύ χρήσιμα για πολλές παρασκευές, όπως είναι η πάστα φλώρα, τα cheesecakes και γενικώς για τάρτες και τούρτες. Για την παρασκευή της μαρμελάδας έχουμε την ελευθερία να βάλουμε όση ζάχαρη μας αρέσει. Μπορούμε να βάλουμε και όποια ζάχαρη θέλουμε. Μαύρη ή καστανή η στέβια , κ.ο.κ..Στα γλυκά του κουταλιού αφήνω την παράδοση να συνεχίσει: Από γιαγιά σε μητέρα και από μητέρα σε κόρη. Καλή επιτυχία!!!!!

 

Υ.Γ. Αφιερώνω αυτό το άρθρο στην αγαπημένη μου πεθερούλα που κάθε καλοκαίρι μου γεμίζει τα ράφια και το ψυγείο με ένα σωρό φρούτα μέσα σε βάζα και όχι μόνο!

Advertisements

One thought on “Marmelo…όπως κυδώνι. Φρούτο μέσα στο βάζο!!!

  1. mariapapakon says:

    Μου άνοιξες την όρεξη φιλενάδα μου..
    Την όρεξη όμως για τσάτνι για να συναντήσει και η παράδοση τη γαστρονομία :)…προσθέστε λίγες πιπεριές κόκκινες, λίγο ξίδι (αντί για λεμόνι), λίγο μπράντυ, κρεμμύδια ψιλοκομμένα, πολτοποιημένο σκόρδο, παπρικα καυτερή, σκόνη μουστάρδας ή τζίντζερ, μπαχάρι αλεσμένο και μειώστε τη ζάχαρη στο 1/7 περίπου…συνοδεύει τέλεια τα ψητά κρέατα σας 😉
    Και για μεγαλύτερη διατηρησιμότητα μην ξεχάσετε να αποστειρώσετε τα βάζα! Εγώ προτιμώ σε φούρνο μικροκυμμάτων, είμαι και παιδί της επιστήμης βλέπετε..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s